• Begeleidingssnoei


  Wat houdt begeleidingssnoei in?

  Mogelijk heeft u enige tijd geleden een boom aan laten planten, deze is inmiddels gaan groeien maar u weet niet precies hoe deze goed gesnoeid moet worden.
  In dit geval gaat het om begeleidingssnoei en kunnen wij u hier in adviseren of de boom voor u snoeien.  Wanneer spreken we van begeleidingssnoei?

  Begeleidingssnoei is de eerste 2 tot 5 jaar na aanplantingen van toepassing. In deze jeugdfase van de boom dient deze gesnoeid te worden om het gewenste volwassen eindbeeld te krijgen.

  Stel dat u een jonge boom geeft geplant waarvan u de kroon smal wilt houden, dan kunnen wij deze boom naar die vorm begeleiden. Het belangrijkste is dus dat er een blijvende kroon gecreƫerd wordt waarmee de boom oud kan worden. Dit betekent enerzijds dat de boom naar de gewenste vorm gesnoeid kan worden en anderzijds dat alle "ongewenste" takken verwijderd worden, dit zijn:


  • plakoksels (niet-vergroeide stam- of takdelen)

  • elleboogtakken (sterk doorhangende takken)

  • dubbele toppen

  • zuigers (recht omhooggroeiende takken, dwars door de kroon)

  • waterlot (krachtig groeiende twijgen die niet goed vergroeid zijn met de stam)


  Snoei jonge bomen op tijd!

  Tijdens de begeleidingsfase is vooral belangrijk om op tijd te snoeien, anders brengt dit onnodige schade aan. De stelregel die gebruik kan worden is dat alleen de takken gesnoeid mogen worden die minder dik zijn in cm dan de lengte van de boom in meter. Dus voor een boom van 4m hoog geldt dat alle takken tot 4cm gesnoeid zouden mogen worden. Om die reden is het dus belangrijk om op tijd te snoeien, want takken zijn al snel te dik. Dikkere takken zorgen voor grotere snoeiwonden en dat gaat ten koste van de conditie van de boom.

  Als boomverzorger kijken we dus naar de gewenste vorm en "probleem takken". Deze verwijderen wij mits ze niet meer dan 20% van de bladdragende kroon (kruin) vormen. Wanneer er te laat gesnoeid wordt dan is het beter om het snoeien in twee aparte fasen te verdelen, hierdoor lijdt de boom minder.